Skip to content

Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu ad 10

4 miesiące ago

522 words

Nasze dane wskazują, że wybuch syndromu w 1989 r. Był spowodowany spożyciem tryptofanu, który został wyprodukowany przez jedną firmę w określonych warunkach operacyjnych. Odkrycia te potwierdzają hipotezę, że tryptofan zawierający niezidentyfikowany składnik chemiczny przyczynia się do patogenezy zespołu mielgii eozynofilowo-mięśniowej. Dodatkowym wsparciem dla tej hipotezy jest znaczące powiązanie między szczytem E a detalicznymi partiami zawierającymi tryptofan spożywany przez pacjentów z przypadkami oraz związek między szczytem E a zmiennymi produkcyjnymi – użyty szczep bakterii i ilość użytego sproszkowanego aktywnego węgla. Składnik chemiczny reprezentowany przez szczyt E może wywoływać zespół eozynofilii-mięśniówki lub może być markerem zastępczym dla innej niezidentyfikowanej substancji, która wyzwala zespół. Showa Denko KK zastosowała szereg procesów filtracji, krystalizacji i separacji, aby uzyskać proszek zawierający tryptofan o czystości co najmniej 99,6%, przekraczający standard określony w Farmakopei Stanów Zjednoczonych (wersja XXI). Zatem aktywność biologiczna środka etiologicznego jest wysoka, a jego stężenie w proszku tryptofanu było prawdopodobnie niskie, chociaż mogło się zmieniać w różnych partiach fermentacji. Nasza analiza warunków, w których tryptofan został wyprodukowany przez Showa Denko KK wykazała, że ilość użytego sproszkowanego aktywnego węgla była istotnie związana z jego powiązaniem z zespołem eozynofilii-mięśniówki i do obecności szczytu E. Zastosowanie co najmniej 20 kg węgla na partię może znacznie zwiększyć ilość środka etiologicznego, który został zaadsorbowany, co prowadzi do niższego stężenia w sproszkowanym tryptofanie. Chociaż sproszkowany węgiel mógł przyczynić się do usunięcia czynnika etiologicznego, nie wyjaśnia, w jaki sposób środek został wprowadzony do produktu. Zastosowanie szczepu B. amyloliquefaciens V było istotnie związane z partiami handlowymi zawierającymi tryptofan spożywany przez pacjentów z przypadkami, i ten szczep mógł wytwarzać większe ilości czynnika etiologicznego niż wcześniejsze szczepy. Jednak badania przeprowadzone przez firmę sugerowały, że właściwości biochemiczne i fizjologiczne szczepu V. amyloliquefaciens V nie różniły się od wcześniejszych szczepów. Znaczenie zwiększonej zdolności tego szczepu do syntezy seryny i 5-fosforo-fosilo-1-pirofosforanu w stosunku do ryzyka zespołu eozynofilii i mięśniowej błony mięśniowej oraz obecności piku E jest obecnie nieznane. Wysoka korelacja pomiędzy zmniejszeniem ilości sproszkowanego węgla a stosowaniem szczepu B. amyloliquefaciens Szczep V ogranicza naszą zdolność do oceny niezależnego wkładu szczepu bakteryjnego na ryzyko zespołu mielgii eozynofilowo-mięśniowej. Z tego powodu możliwe jest, że różnice szczepu nie były związane z produkcją czynnika etiologicznego. Wreszcie, częściowe obejście filtra ROM nie było statystycznie istotnym czynnikiem ryzyka w analizie partii detalicznych, ale moc wykrycia niezależnego wkładu tego etapu produkcji była ograniczona. Jeśli częściowe obejście filtra ROM wpłynęło na ryzyko zespołu eozynofilii-mięśniówki, jego znaczenie było niewielkie w stosunku do ilości węgla lub szczepu bakteryjnego.
Tylko jeden pacjent zażywał tryptofan, który podobno został wyprodukowany przez inną firmę
[hasła pokrewne: insuflacja żołądka, vivenge siedlce, płaskostopie poprzeczne ćwiczenia ]

0 thoughts on “Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu ad 10”