Skip to content

Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu ad 6

3 miesiące ago

26 words

Średnia ilość zużytego tryptofanu na miesiąc wyniosła 40,5 g dla pacjentów z przypadkami, 6,0 g dla kontroli losowych i 15,0 g dla samokontrolowanych kontroli (P <0,001 na podstawie jednokierunkowej analizy wariancji Kruskala-Wallisa). Mediana czasu stosowania wynosiła 7 miesięcy w przypadku pacjentów z przypadkami, 14 miesięcy w przypadku kontroli wyrywkowych i 41 miesięcy w przypadku samokontroli (p <0,001 w przypadku jednokierunkowej analizy wariancji Kruskala-Wallisa). Producent tryptofanu został zidentyfikowany (tj. Dostępne były butelki i numery detalicznych partii) dla 30 pacjentów z przypadkami (58 procent), 9 kontroli losowych (38 procent) i 26 samokontrolowanych kontroli (79 procent). W każdej grupie ilość tryptofanu spożywanego w miesiącu nie była znacząco różna u osób, u których zidentyfikowano źródło produkcji tryptofanu w porównaniu z tymi, dla których źródło tryptofanu nie zostało zidentyfikowane.
Tabela 1. Tabela 1. Producenci tryptofanu spożywanego przez pacjentów z zespołem Eozynofilia-Myalgia (przed wystąpieniem choroby) i kontrole (okres stosowania, od czerwca do 15 listopada 1989 r.) W badaniu Case-Control II. W ciągu miesiąca przed zachorowaniem 29 z 30 pacjentów (97 procent), u których zidentyfikowano producenta, spożyło tryptofan wyprodukowany przez jedną firmę (Showa Denko KK). W porównaniu z obiema grupami kontrolnymi, pacjenci z przypadkami znacznie częściej przyjmowali tryptofan, który został wyprodukowany przez to przedsiębiorstwo (tabela 1). Zespół eozynofilia-myalgia nie był niezależnie związany ani z dystrybutorem z USA, ani z marką detaliczną. Pacjent z pojedynczym przypadkiem, który spożywał tryptofan, który podobno został wyprodukowany przez inną firmę (Mitsui Toatsu Chemicals), zebrał w sumie 20 tabletek z jednej butelki w ciągu dwóch miesięcy.
Rysunek 3. Rysunek 3. Miesiąc produkcji tryptofanu przez Showa Denko KK do stosowania w produktach spożywanych przez pacjentów w trakcie badania (w ciągu miesiąca, zanim stali się III) i kontroli (okres użytkowania, od czerwca do 15 listopada 1989 r.) W przypadku kontroli Badanie II. Każde pudełko przedstawia produkt tryptofanowy spożywany przez jedną osobę. Dla osób, które spożywały produkty tryptofanowe zawierające mieszanki tryptofanu wytwarzane w różnych miesiącach, pokazany jest tylko ostatni miesiąc produkcji (pudełka z kulami). Jedna kontrolna zażywała tryptofan wytwarzany przez Showa Denko KK w 1986 r. (Nie pokazano).
Tryptofan wytwarzany przez Showa Denko KK, który został skonsumowany przez 29 pacjentów, został wyprodukowany w okresie od października 1988 r. Do czerwca 1989 r. (Ryc. 3). Klastrowanie dat produkcyjnych tryptofanu spożywanych przez tych pacjentów w porównaniu z brakiem takiego skupiania w datach kontroli sugerowało, że zmienne produkcyjne mogą być ważne. Dlatego przeanalizowaliśmy warunki produkcji, używając podgrupy 29 pacjentów z przypadkami i 21 osób kontrolnych (z obu grup kontrolnych), którzy spożyli tryptofan wytwarzany przez tę firmę.
Firma wykorzystała proces fermentacji z udziałem Bacillus amyloliquefaciens do produkcji tryptofanu. W grudniu 1988 r. Firma wprowadziła nowy szczep B. amyloliquefaciens, który wzmógł syntezę seryny i 5-fosforo-foslo-1-pirofosforanu, które są produktami pośrednimi w biosyntezie tryptofanu
[przypisy: incpraca, uzadlenie osy, jad kiełbasiany objawy ]

0 thoughts on “Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu ad 6”

  1. [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu okulista dziecięcy wrocław prywatnie[…]