Skip to content

Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu ad 7

4 miesiące ago

204 words

Ten nowy szczep (szczep V) został użyty do produkcji tryptofanu po 25 grudnia 1988 r. Podczas procesu wytwarzania brzeczkę fermentacyjną poddano kilku procedurom oczyszczania, w tym kontakt ze sproszkowanym aktywowanym węglem, a następnie ziarnistym aktywnym węglem. Ilość sproszkowanego węgla aktywowanego w każdej partii wynosiła zwykle .20 kg do 1988 r. W 1989 r. Ilość sproszkowanego węgla w większości partii została zmniejszona do 10 kg. Od października 1988 r. Do czerwca 1989 r. Część niektórych partii fermentacji omijała również etap filtracji, w którym zastosowano filtr odwróconej osmozy (ROM) w celu usunięcia substancji chemicznych o masie cząsteczkowej większej niż 1000.
Jednowymiarowa analiza tryptofanu wytwarzanego przez Showa Denko KK, która została skonsumowana przez pacjentów z przypadkami i grupą kontrolną, wykazała związek między rozwojem zespołu eozynofilia-mięśniowa a zużyciem tryptofanu, który został wytworzony przy użyciu 10 kg sproszkowanego węgla aktywowanego na partię (szanse stosunek, 7,9, 95 procent przedziału ufności, 1,6 do 50,8, P = 0,003) i przy użyciu B. amyloliquefaciens Szczep V (iloraz szans, 7,9, przedział ufności 95%, 1,6 do 50,8, P = 0,003). Zespół eozynofilia-mialgia był również związany ze spożywaniem tryptofanu, który został wytworzony, gdy bulion fermentacyjny częściowo ominął filtr ROM (iloraz szans, 10,1, 95% przedział ufności, 2,3 do 46,7, P <0,001).
Ponieważ 17 z 29 pacjentów (59 procent) i 2 osoby kontrolne używało tryptofanu z jednej partii detalicznej produkowanej przez firmę (wyprodukowanej z B. amyloliquefaciens Szczep V, 10 kg węgla aktywowanego na partię i częściowe obejście filtra ROM) , cechy tej partii mogły mieć wpływ na wyniki. W związku z tym przeprowadzono dodatkowe analizy warunków produkcji, w których działki detaliczne były wykorzystywane jako jednostka analizy, a nie ludzie. Partię przypadku zdefiniowano jako detaliczną partię zawierającą tryptofan produkowany przez firmę, który został skonsumowany przez jednego lub więcej pacjentów; partia kontrolna została zdefiniowana jako partia detaliczna zawierająca tryptofan produkowany przez firmę, który został skonsumowany przez jedną lub więcej kontroli (i nie został skonsumowany przez żadnego z pacjentów). Zgodnie z analizą jednowymiarową związek między detaliczną partią a warunkami produkcji był znaczący dla ilości sproszkowanego węgla aktywowanego i zastosowania B. amyloliquefaciens Szczep V. Dziewięć z 12 przypadków (75 procent) zostało wyprodukowanych przy użyciu 10 kg węgla aktywnego na partię, w porównaniu z 3 z 12 partii kontrolnych (25 procent) (iloraz szans, 9,0, przedział ufności 95%, 1,1 do 84,6, P = 0,014). Dziewięć z 12 przypadków (75 procent) zostało wyprodukowanych z B. amyloliquefaciens Szczep V, w porównaniu z 4 z 12 kontrolnych partii (33 procent) (iloraz szans, 6,0, 95 procent przedziału ufności, 0,8 do 51,8, P = 0,04 ). Obejście filtru ROM nie było istotnie związane z partiami obudowy. Pięć z 12 przypadków (42 procent) zostało wyprodukowanych z częściowym obejściem filtra ROM w porównaniu z 3 z 12 partii kontrolnych (25 procent) (iloraz szans, 2,1; przedział ufności 95%, 0,3 do 18,3; P = 0,67)
[więcej w: antema opinie, świdman, guz olbrzymiokomórkowy ]

0 thoughts on “Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu ad 7”