Skip to content

Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu cd

4 miesiące ago

468 words

Dodatkowe pytania oceniały różne potencjalne narażenia chemiczne w 1989 r., W tym malowanie, prace ceramiczne, wywoływanie filmów, odnawianie mebli, produkcję witraży i narażenie na pestycydy, środki znieczulające i rozpuszczalniki przemysłowe. Oznaczono markę tryptofanu stosowaną w ciągu miesiąca przed wystąpieniem choroby (dla pacjentów z przypadkami) lub ostatniego miesiąca stosowania (w przypadku kontroli). Numery detaliczne uzyskano od osób z butelkami tryptofanu. Partie handlowe zostały prześledzone przez sieć dystrybucyjną w celu ustalenia producenta luzem tryptofanu i numerów partii proszku. Pojedyncza partia handlowa często zawierała dwie lub więcej partii sproszkowanego, masowego tryptofanu. Wszystkie numery partii i daty produkcji proszku zostały zweryfikowane przez producentów. Ponieważ znaleziono powiązanie między zespołem eozynofilia-mialgia a spożyciem tryptofanu wytwarzanego przez jedną firmę (Showa Denko KK, Tokio, Japonia), uzyskano od tej firmy szczegółowe informacje na temat procedur produkcyjnych i zmian warunków działania.
Wysokosprawna chromatografia cieczowa
Próbki sproszkowanego tryptofanu luzem zostały dostarczone przez producentów i formulatorów. Przeprowadzono HPLC na dużej ilości sproszkowanego tryptofanu, które znajdowały się w detalicznych partiach, z których tryptofan był spożywany przez pacjentów i kontrole oraz na próbkach tryptofanu w masie, które zostały wyprodukowane przez sześć firm, ale nie zawarte w tabletkach spożywanych przez pacjentów z przypadkami lub kontrole. W przypadku tryptofanu wyprodukowanego przez Showa Denko KK, HPLC wykonano na 45 próbkach zbiorczych, które zostały wyprodukowane w okresie od września 1986 r. Do lipca 1989 r. Ta seria dostarczyła dane HPLC dla 23 z 24 partii detalicznych zawierających tryptofan spożywanych przez pacjentów z przypadkami i kontrole; jedna partia detaliczna zawierająca tryptofan spożywany przez kontrolę nie była dostępna.
Próbki przygotowano w następujący sposób: tryptofan (w postaci tabletki, granulatu lub proszku) rozpuszczono w destylowanej, zdejonizowanej wodzie. Jeśli pozostał materiał nierozpuszczalny, próbkę odwirowano i supernatant filtrowano przed analizą. HPLC przeprowadzono na chromatografie Beckman System Gold z kolumną Hi-Pore RP-318 z odwróconymi fazami C-18 (4,6 na 250 mm, Bio-Rad) przy szybkości przepływu ml na minutę z elucją gradientową (faza ruchoma B, od 5 do 65 procent w okresie 30 minut, faza ruchoma A, 0,1 procent kwasu trifluorooctowego w wodzie, faza ruchoma B, 0,1 procent kwasu trifluorooctowego w 80 procentach acetonitrylu i 20 procent wody). Mierzono absorbancję (przy 216 nm) i fluorescencję (z filtrem odcięcia 345 nm, wzbudzenie, 280 nm).
Składniki chemiczne inne niż tryptofan były reprezentowane przez piki absorbancji z czasami retencji różniącymi się od czasów tryptofanu. Zdefiniowaliśmy pik absorbancji jako wzrost o ponad 0,01 jednostki absorbancji powyżej linii podstawowej (zamiast całkowitej absorbancji). Lokalizacje poszczególnych pików zostały porównane dla wszystkich próbek przez osobę, która nie znała warunków produkcji.
Badania laboratoryjne pacjentów z zespołem eozynofilia-mięśniowa i bezobjawowymi użytkownikami tryptofanu
Próbki krwi pobrano od 20 pacjentów i 38 bezobjawowych użytkowników tryptofanu z grup kontrolnych
[hasła pokrewne: czop śluzowy przed porodem, padaczka miokloniczna, incpraca opinie ]

0 thoughts on “Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu cd”