Skip to content

Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu czesc 4

4 miesiące ago

493 words

W każdej próbce surowicy mierzono następujące wartości: podstawowe białko eozynofilowe, neurotoksyna pochodząca z eozynofili, IgE i aldolaza. Surowcowe podstawowe białko eozynofili oznaczono metodą immuno-metryczno-metryczną z zastosowaniem dwóch przeciwciał monoklonalnych (Wagner J, Gleich GJ: dane niepublikowane). Surowicę neurotoksyny pochodzącej z eozynofili zmierzono za pomocą testu radioimmunologicznego wiążącego kompetencje. 10 Całkowita liczba eozynofili została policzona w próbkach od bezobjawowych użytkowników. W przypadku pacjentów z przypadkami, liczbę eozynofili obliczono na podstawie całkowitej liczby leukocytów i różnicowych zliczeń komórek, które zostały wykonane przez lekarza pierwszego kontaktu i zgłoszono do Departamentu Zdrowia stanu Minnesota. Analiza statystyczna
Uniwersalne ilorazy szans i dokładne 95-procentowe przedziały ufności zostały obliczone przy użyciu standardowego oprogramowania mikrokomputerowego (Epi-Info, Centers for Disease Control). Dokładny test Fischera lub dwu-ogonowego Fishera został wykorzystany do przetestowania różnic w zmiennych kategorycznych. Jednokierunkowa analiza wariancji Kruskala-Wallisa lub test rang Wilcoxona wykorzystano do przetestowania różnic w zmiennych ciągłych. W badaniu społeczności dotyczącym tryptofanu, przedziały ufności dla punktowych szacunków użycia zostały dostosowane do efektu grupowania w gospodarstwach domowych.11 W przypadku badania Case-Control Study II zastosowano wielokrotną regresję logistyczną w celu zbadania związku między warunkami produkcji a detalicznymi partiami zawierającymi tryptofan. spożywane przez pacjentów z przypadkami i pomiędzy warunkami wytwarzania a obecnością piku E w HPLC12. W przypadku pomiarów laboratoryjnych (całkowita liczba eozynofili i główne białko zasadowe eozynofili w surowicy, neurotoksyna pochodząca z eozynofili, aldolaza i IgE), wartości mediany i 95-procentowa pewność interwały obliczono za pomocą oprogramowania statystycznego Minitab.13,14
Wyniki
Nadzór nad zespołem eozynofilia-mięśniowa
Ryc. 1. Ryciny 1. Przypadki zespołu eozynofilia-mięśniowa w stanie Minnesota, według daty początkowej. Sześćdziesiąt trzy przypadki zespołu eozynofilia-myalgia zostały zidentyfikowane w stanie Minnesota w okresie od września 1988 r. Do listopada 1989 r. (Ryc. 1). Spośród tych 63 pacjentów 4 (6 procent) zachorowało w 1988 r. I 59 (94 procent) w 1989 r. Średni wiek pacjentów wynosił 45 lat (zakres od 4 do 77), 55 (87 procent) było płci żeńskiej, i 56 (89 procent) byli mieszkańcy Minneapolis-St. Obszar metropolitalny Paul. Wszyscy pacjenci byli nie-latynoscy. Oprócz bólów mięśniowych najczęściej zgłaszanymi objawami były: tkliwość mięśniowa (91%), zmęczenie (91%), kurcze mięśni (75%), obrzęk (75%), bóle stawów (69%), parestezja (68%), wysypka (66%), osłabienie mięśni (64%), suchość w jamie ustnej (59%), świąd (59%) i duszność (52%). Czterdziestu sześciu pacjentów (73 procent) zgłaszało trudności w wchodzeniu na schody, a 44 (70 procent) wymagało pomocy przy codziennych czynnościach. Osiemnaście (29 procent) hospitalizowano. Biopsje mięśni wykonano u 35 (56%).
Sześćdziesięciu jeden pacjentów (97 procent) przyjmowało tryptofan, gdy zachorował. Dwa (3 procent) przerwały odpowiednio trzy tygodnie i cztery miesiące, zanim zaczęła się ich choroba. Sześciu pacjentów (10 procent) spożyło tryptofan przez mniej niż jeden miesiąc, zanim zachorowali
[więcej w: jad kiełbasiany objawy, kanres, bolący migdał ]

0 thoughts on “Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu czesc 4”