Skip to content

Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu

4 miesiące ago

494 words

Zespół eozynofilia-myalgia to nowo rozpoznana choroba charakteryzująca się obwodową eozynofilią o cechach twardzinowych.1 W październiku 1989 r. Lekarze w Nowym Meksyku i stanie Minnesota poinformowali, że trzech pacjentów z tym zespołem spożyło produkty zawierające tryptofan przed nadejściem ich illnesses.2 Po doniesieniach medialnych o tym pozornym związku, dodatkowe przypadki zostały zidentyfikowane w innych częściach Stanów Zjednoczonych i Europie.3 4 5 Na początku listopada 1989 r. zakończyliśmy badanie kliniczno-kontrolne (Case-Control Study I), które wykazało związek epidemiologiczny między spożywaniem produktów tryptofanowych a syndromem eozynofilii-mięśniówki.6 Podobne badanie przeprowadzone w Nowym Meksyku7 wykazało podobne skojarzenie, a produkty zostały następnie wycofane z rynku detalicznego przez Food and Drug Administration. Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem, który został sprzedany w postaci tabletki, kapsułki i proszku w postaci suplementu diety. Jest metabolizowany do serotoniny, neuroprzekaźnika i był stosowany w leczeniu bezsenności, depresji i innych zaburzeń.8 Jest sześciu producentów, którzy produkują sproszkowany tryptofan w dużych ilościach; wszystkie zakłady produkcyjne znajdują się poza Stanami Zjednoczonymi. Masowy tryptofan był importowany przez amerykańskich hurtowników i dystrybutorów, którzy wytwarzali produkty tryptofanowe, które były sprzedawane w sklepach detalicznych. Pojedynczy tryptofan sprzedawany w sprzedaży detalicznej często zawierał dwie lub więcej sproszkowanych tryptofanów, które zostały zmieszane razem podczas wytwarzania tabletek lub kapsułek.
Aby opisać epidemiologię zespołu mielgii eozynofilii w stanie Minnesota, Departament Zdrowia stanu Minnesota rozpoczął serię badań. Głównymi celami były: (1) przeprowadzenie nadzoru w całym stanie w celu zidentyfikowania przypadków incydentów w latach 1988 i 1989; (2) do oceny częstości używania tryptofanu w czasie; (3) przeprowadzenie drugiego badania kontrolnego przypadku (Case-Control Study II) w celu oceny potencjalnych czynników ryzyka wystąpienia zespołu u użytkowników tryptofanu, w tym spożycia tryptofanu wytwarzanego przez różne firmy; (4) w celu porównania składu chemicznego tryptofanu związanego z epidemiologią i nieplemplowanego z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC); i (5) porównanie wybranych wartości laboratoryjnych dla pacjentów z przypadkami i bezobjawowych użytkowników produktów tryptofanowych.
Metody
Nadzór nad zespołem eozynofilia-mięśniowa
W listopadzie 1989 r. Wysłano list do wszystkich chiropraktorów, lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, reumatologów, dermatologów, patologów i innych subspecjalistów w stanie Minnesota, aby poprosić o zgłaszanie wszystkich przypadków niewyjaśnionej eozynofilii za pomocą mięśni. Ponadto, ogłoszenia w mediach prosiły każdego, kto używał produktów tryptofanowych i odczuwały ból lub osłabienie mięśni, aby skontaktować się z lekarzem i Departamentem Zdrowia stanu Minnesota.
Pacjenta z przypadkiem zdefiniowano jako osobę z liczbą granulocytów kwasochłonnych większą niż × 109 komórek na litr, której towarzyszyły bóle mięśni lub osłabienie mięśni, oraz pełną biopsję mięśnia (o ile była wykonana) wykazującą zapalenie spojówek, zapalenie spojówek lub zapalenie powięzi. Potencjalne przypadki zostały wykluczone, jeśli ustalenia kliniczne można przypisać znanej zakaźnej, nowotworowej lub ziarniniakowej.
Wspólnotowe badanie użycia tryptofanu
Badanie telefoniczne gospodarstw domowych w Minneapolis-St
[więcej w: incpraca, padaczka miokloniczna, trychinoza ]

0 thoughts on “Badanie przyczyny syndromu eozynofilii-mięśniowej związanej z używaniem tryptofanu”