Skip to content

Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych ad

1 miesiąc ago

493 words

Departament Rolnictwa i hodowane dla Salmonelli, jak opisano poniżej. Co 10-ty kliniczny izolat salmonelli został oznaczony serotypowo. Wyselekcjonowane izolaty salmonelli z izolatów klinicznych, żywność przygotowywana w szpitalu, jajeczka i jajniki były serotypowane, biotypowane za pomocą 40 testów biochemicznych i testowane pod kątem wrażliwości na antybiotyki i profilu plazmidu zgodnie z ustalonymi procedurami.4
Jajniki kur hodowano ze zmodyfikowanym procesem wzbogacania seleninem przez 18 do 24 godzin, po czym podwielokrotności były posiewane na płytki agaru MacConkeya, brylantowy agar zielony i agar z ksylozy-lizyną-dezoksycholanem, a płytki następnie sprawdzano codziennie dla siedem dni. Kolonie podejrzane o obecność salmonelli ponownie wyizolowano i zbadano pod względem ruchliwości w probówkach z półstałym agarem i dla reaktywności z antyserum D grupy salmonelli (Difco Laboratories). Na izolatach wykonano profil API 20E (Analytab), a 24 losowo wybrano do serotypowania. Typowanie fagów izolatów z próbek klinicznych, jajeczek złożonych i jajnika kurzego wykonał dr Bernard Rowe, Służba Zdrowia Publicznego Laboratorium (Anglia i Walia), Światowe Centrum Organizacji Współpracy Organizacji Zdrowia dla Typowania Fagów.5
Dane analizowano za pomocą programu Systemu Analizy Statystycznej.6 Testy Chi-kwadrat wykorzystano do wygenerowania 95 procentowych przedziałów ufności.
Wyniki
Pacjenci
Od lipca 1985 r. Do 27 lipca 1987 r. Tylko pięciu pacjentów miało hodowle stolca z dodatnim wynikiem na obecność salmonelli (serotyp nieznany). W czasie epidemii 274 z 965 pacjentów (28 procent) potwierdziło salmonellozę, a 130 (13 procent) miało prawdopodobne infekcje. Spośród pacjentów z ustalonymi zakażeniami 197 (72%) miało objawy, a 12 (4%) miało bakteriemię. Wszystkich 82 pacjentów, którzy nie mieli hodowli stolca, było bezobjawowe.
Rysunek 1. Rycina 1. Daty występowania objawów u pacjentów z potwierdzoną salmonellozą w Szpitalu Nowego Jorku w 1987 r. Obiad serwowany 28 lipca został zidentyfikowany jako źródło wybuchu choroby.
Tabela 1. Tabela 1. Wskaźniki ataków salmonellozy u pacjentów w szpitalu w Nowym Jorku w 1987 r. Terminy wystąpienia objawów u pacjentów z potwierdzoną salmonellozą przedstawiono na rycinie 1. Zwiększono liczbę pacjentów z biegunką wieczorem 28 lipca, a epidemia punktowo-źródłowa osiągnęła szczyt 29 lipca, kiedy to zidentyfikowano 102 pacjentów z zakażeniem potwierdzonym w hodowli. Pięciu pacjentów miało biegunkę lub gorączkę w dniu 27 lipca, ale ich kultury stolca były dodatnie dopiero po 28 lipca. Tabela podaje wskaźniki ataków według wieku, płci i rodzaju opieki, z których wszystkie były podobne. Średni wiek pacjentów z potwierdzoną salmonellozą wynosił 66,3 roku, a 50 procent kobiety.
Tabela 2. Tabela 2. Wskaźniki ataku salmonellozy według diety u pacjentów w szpitalu w Nowym Jorku w 1987 roku. Tabela 2 podaje wskaźniki ataków salmonellozy wśród pacjentów 28 lipca według diety. Czterdzieści jeden procent pacjentów stosujących dietę niskosodową potwierdziło salmonellozę, w porównaniu z 28 procentami osób stosujących dietę regularną sodową i 5 procent osób stosujących dietę przygotowaną komercyjnie. Względne ryzyko potwierdzonej salmonellozy wyniosło 8,6 po odbyciu posiłku o niskiej zawartości sodu i 5,9 po dostarczeniu zwykłej mączki sodowej w porównaniu z ryzykiem po zjedzeniu komercyjnie przygotowanego posiłku
[więcej w: insuflacja żołądka, antema opinie, świdman ]

0 thoughts on “Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych ad”