Skip to content

Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych cd

2 miesiące ago

540 words

Ci, którzy stosowali dietę o niskiej zawartości sodu, byli 1,5 razy bardziej podatni niż osoby stosujące dietę regularną, aby potwierdzić salmonellozę (95% przedział ufności, 1,2 do 1,8). Dziewięciu pacjentów z potwierdzoną salmonellozą zmarło, dla przypadku śmiertelności na poziomie 3 procent. Sześciu z tych pacjentów miało badania pośmiertne; ogólnie rzecz biorąc, posocznicę salmonelli uznano za przyczynę zgonu. Ponadto, jeden miał płucną chorobę zakrzepowo-zatorową, jeden miał aspiracyjne zapalenie płuc, a jeden miał wiele mikroabsses płuc, które nie były hodowane. Wszyscy mieli miażdżycową chorobę wieńcową, a dwóch miało cukrzycę; średni wiek tych pacjentów wynosił 77,5 roku. Spośród trzech pacjentów, którzy nie zostali poddani autopsji, jeden miał zespół nabytego niedoboru odporności, a dwóch miało cukrzycę.
Środowisko
Biorąc pod uwagę okres inkubacji salmonelli, posiłkiem związanym z tym wybuchiem w punkcie punktowym był lunch serwowany 28 lipca. Jedyne różnice między dietą niskosodową a regularną sodą w tym posiłku obejmowały przygotowywany w szpitalu majonez i komercyjnie konserwowany tuńczyk ryby i desery. Majonez używany do produkcji sałat z tuńczyka i makaronu o niskiej zawartości sodu (nisko sodowy danie główne w impregnowanym lunchu) został przygotowany przez dwóch bezobjawowych pracowników z ujemną hodowlą przy użyciu surowych jajek klasy A w ranku 27 lipca, ponad 24 godziny przed podaniem sałatki. Majonez zmieszano z innymi składnikami sałatki z tuńczyka i makaronu na pięć godzin przed podaniem, a mieszaninę pozostawiono w lodówce. Po przygotowaniu nisko-sodowej sałatki z tuńczykiem i makaronem, ci sami robotnicy przygotowali zwykłą sałatkę z tuńczykiem i makaronem, zawierającą dostępny w handlu majonez. To samo mieszadło zostało użyte do przygotowania obu sałatek i nie było czyszczone między użyciami.
Laboratorium
Hodowle sałat z tuńczyka i makaronu o niskiej zawartości sodu i regularnym sodzie podawanym 28 lipca były pozytywne dla S. enteritidis, podczas gdy hodowle konserwowego tuńczyka, majonezu w puszkach, deserów konserwowych i innych potraw serwowanych 27 lipca były negatywne. Inne urządzenia, które służyły tym samym pokarmom, nie miały większej liczby przypadków zakażeń salmonellą. Indywidualnie hodowane jaja były negatywne; jednak pięć połączonych partii jaj było dodatnich pod względem S. enteritidis. Z 555 hodowanych jajników, 383 (69%) było dodatnich pod względem grupy D salmonelli; wszystkie 24 losowo wybrane izolaty serotypowane to S. enteritidis.
Tabela 3. Tabela 3. Charakterystyka izolatów Salmonella serotyp enteritidis w szpitalu w Nowym Jorku w lipcu i sierpniu 1987 r. Tabela 3 podsumowuje wyniki laboratoryjne izolatów S. enteritidis. Wszystkie izolaty testowane na podstawie próbek klinicznych, sałatek z tuńczykiem i makaronem, zebranych surowych żółtek jaj i jajnika kurzego miały ten sam biotyp i, z wyjątkiem jednego z sześciu izolatów klinicznych, ten sam wzór wrażliwości na antybiotyki. Wszystkie 16 izolowanych izolatów klinicznych, jak również izolaty z sałatek z tuńczykiem i makaronem oraz jajnik kurzych zawierały plazmid o 54-kilobazach (kb). Ten plazmid nie był obecny w szczepie S. enteritidis wyizolowanym z zebranych surowych żółtek jaj. Wszystkie 14 klinicznych izolatów testowanych i izolaty z surowych jaj klasy A i jajnika kurzego były fagami typu 8
[przypisy: czop śluzowy przed porodem, akamedik wrocław, antema opinie ]

0 thoughts on “Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych cd”