Skip to content

Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych czesc 4

1 miesiąc ago

501 words

Pisanie fagów nie było wykonywane na salmonelli izolowanej z sałatek z tuńczyka-macaroni. Dyskusja
Zbadaliśmy największy w szpitalach wybuch zakażenia S. enteritidis wywołany przez żywność w Stanach Zjednoczonych i określono metody epidemiologiczne, że za wybuch epidemii odpowiedzialne były surowe jaja używane do przygotowania majonezu, które następnie były używane w sałatce z tuńczykiem i makaronem o niskiej zawartości sodu. Zanieczyszczone jaja zostały wyśledzone do korporacji rolniczej. Badanie mikrobiologiczne wsparło wyniki epidemiologiczne. Łańcuch przeniesienia z sałatek z tuńczyka-makaronu do pierwotnego źródła zanieczyszczenia – jaj – był wspierany przez: zwiększone ryzyko infekcji wśród pacjentów podających mączkę o niskiej zawartości sodu; izolacja S. enteritidis z resztek sałatki z tuńczyka-makaronu, surowych jajek w szpitalu w momencie wybuchu choroby oraz jajników z zagnieżdżonego gospodarstwa; a odkrycie, które izoluje od pacjentów, surowych jaj i jajnika kurzej, było fagami typu 8, a wszystkie, z wyjątkiem jednego izolatu klinicznego, miały ten sam wzór wrażliwości na antybiotyki. Chociaż rozpowszechnienie faga typu 8 w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych jest nieznane, 31 procent 16 092 ludzkich izolatów S. enteritidis zidentyfikowanych w Wielkiej Brytanii w latach 1981-1986 było typami faga 8.5
Wszystkie izolaty badane od pacjentów z ustaloną salmonellozą, sałatkami z tuńczykiem i makaronem oraz jajnikiem z kury zawierały plazmid o 54 kb, podczas gdy izolaty z puli jaj nie zawierały tego plazmidu. Brak plazmidu o masie 54 kb ma dwa możliwe wyjaśnienia. Izolat nigdy nie zawierał plazmidu ani nie zawierał plazmidowego DNA, który został utracony z powodu niestabilności plazmidu. 7, 8 Niestabilność plazmidu może również tłumaczyć różnorodność udokumentowaną w izolatach od pacjentów. Tę różnorodność profili plazmidowych odnotowano również w wybuchu zapalenia żołądka i jelit S. enteritidis w stanie Maryland w stanie Maryland, w którym analizowano tylko izolaty salmonelli od pacjentów.
Chociaż majonez zawierający surowe jaja był stosowany tylko w przypadku niskotłuszczowej sałatki z tuńczyka i makaronu, udowodniono zwiększone wskaźniki zakażenia wśród pacjentów, którym podawano niskokaloryczną lub zwykłą sałatkę z tuńczykiem i makaronem. Najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem jest kontaminacja krzyżowa, występująca około 5 godzin przed podaniem sałatek, a następnie rozmnażanie bakterii w temperaturze pokojowej. Postulujemy zależność dawka-reakcja, przy czym niższy wskaźnik ataku po spożyciu zwykłej sałatki z tuńczyka-makaronu wynika z niższego inokulum salmonelli.
Sposoby, w jakie S. enteritidis zanieczyszcza jaja, nie są znane. Jednym z podejrzanych mechanizmów zakażenia jest zabrudzenie jaj kałem z kurczaka zawierającym S. enteritidis i późniejsze przenikanie bakterii do żółtka jaja. [9] Postuluje się również, że istnieje bezpośrednia infekcja żółtka przed osadzeniem powłoki. Częstość występowania jajników u tych kur wydaje się być bardzo wysoka. Może to odzwierciedlać zarówno zanieczyszczenie kałem próbek, jak i transmisję transkomunikacyjną.
Wybuch zakażenia S. enteritidis wyróżniała się znaczną chorobowością i śmiertelnością
[patrz też: objaw gottrona, czop śluzowy przed porodem, vivenge siedlce ]

0 thoughts on “Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych czesc 4”