Skip to content

Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych

1 miesiąc ago

471 words

Liczba zgłoszonych zakażeń związanych z serotypem enteritidis Salmonella wzrosła sześciokrotnie w północno-wschodnich Stanach Zjednoczonych od 1976 do 1986.1, 2 Spośród zgłoszonych ognisk salmonellozy przenoszonej przez żywność, infekcje spowodowane S. enteritidis były bardziej prawdopodobne niż te spowodowane innymi salmonellą. serotypy związane ze spożywaniem żywności zawierającej jaja W 1987 r. Departament Zdrowia Nowego Jorku i Departament Zdrowia stanu Nowy Jork zbadały największy wybuch szpitalny S. enteritidis w Stanach Zjednoczonych, w którym 404 z 965 pacjentów (42 procent) w jednym szpitalu dotkniętych chorobą, a 9 pacjentów zmarło. W opisywanym tutaj dochodzeniu izolaty S. enteritidis o tym samym typie fagów stwierdzono u pacjentów, epidemiologicznie domniemanych surowych jaj i jajnika kury z korporacji rolniczej, która dostarczyła jaja z domniemaniem.
Metody
Szpital, 1045-osobowy plac miejski w Nowym Jorku, ma 270 łóżek do opieki w 8 jednostkach opieki nad pacjentami i 775 łóżek opieki długoterminowej w 27 jednostkach. Wszystkie posiłki podawane pacjentom przygotowywane są w jednej kuchni. Liczba pacjentów hospitalizowanych w chwili wybuchu choroby wynosiła 965; ich średnia wieku wynosiła 64,2 lat, a 487 (50 procent) kobiet.
Co najmniej jedną hodowlę stolca uzyskano od 883 z 965 pacjentów (92%). Uważano, że pacjenci mieli potwierdzoną salmonelozę, jeśli mieli hodowlę kału dodatnią pod względem S. enteritidis między 28 lipca a 16 sierpnia 1987 (okres epidemii). Uważano, że pacjenci mieli prawdopodobną salmonellozę, jeśli w okresie epidemii mieli biegunkę (.3 wypróżnienia w ciągu 24 godzin) lub temperaturę . 37,8 ° C (. 100 ° F), ale ujemną hodowlę kału. Bezobjawowi pacjenci bez hodowli kału uważali, że nie mają salmonellozy.
Dokumentacja laboratoryjna szpitala z lipca 1985 r., Do 27 lipca 1987 r., Została poddana przeglądowi w celu określenia częstości występowania wcześniej potwierdzonych kulturowo przypadków salmonellozy. W okresie epidemii dokumentacja medyczna była codziennie poddawana przeglądowi w standardowych formularzach do gromadzenia danych. Historie dietetyczne pacjentów uzyskano retrospektywnie z zapisów dietetycznych; osłabiony charakter populacji pacjentów uniemożliwiał uzyskanie konkretnych informacji żywieniowych od samych pacjentów. Do analizy zakwalifikowano wszystkich pacjentów do trzech rodzajów posiłków: niskiego sodu, zwykłego sodu lub przygotowywanego w handlu. Wskaźniki zakażenia salmonellą określono w dziewięciu innych szpitalach miejskich, które otrzymały żywność z tego samego źródła, co ten szpital.
Przebadano kuchnię szpitalną i dokonano przeglądu procedur kuchennych. Wymazy wyposażenia kuchennego i rąk pracowników kuchni uzyskano dla kultury bakteriologicznej. Próbki żywności serwowane w dniach 27 i 28 lipca oraz podczas okresu epidemii zostały wyhodowane. Z 985 jaj klasy A obecnych w kuchni szpitalnej w momencie wybuchu, 300 indywidualnie hodowano. Dodatkowo, żółtko lub albumen z 685 jaj połączono w partiach po 10 do 20, a każdą partię hodowano na obecność salmonelli. Pięćset pięćdziesiąt pięć jaj kurzych z tej samej korporacji rolniczej, co domniemane jaja, zostało pozyskanych przez USA jako rzeźne
[przypisy: jad kiełbasiany objawy, przerost migdałka gardłowego, incpraca opinie ]

0 thoughts on “Wybuch epidemii salmonelli enteritidis wywołanej przez spożycie jaj surowych”